De schaamte van de schrijver

Afstudeerwerk voor de opleiding Writing for Performance. 

Schaamte is een deugd die ons afhoudt van slecht gedrag, maar ook een last die ons bang maakt voor het oordeel van anderen. Als schrijver wil je lezers of publiek in de zaal iets laten meemaken, maar als je bang bent gebruik je niet de woorden die nodig zijn. Dan houd je je in, uit angst dat mensen het toch niet begrijpen, zich niet herkennen of over jou zullen oordelen. Ze kunnen iets van jou in de tekst terugzien en dat vermijd je liever.

De schaamte van de schrijver is een onderzoek naar hoe schaamte het schrijfproces kan belemmeren en naar het belang van kwetsbaarheid. Hoe verhoud je je tot de mensen om je heen? Hoe laat je je angst en voorzichtigheid los zodat je echt durft te schrijven waar jij een persoonlijke noodzaak toe voelt?

Ik heb onderzocht wat schaamte is, hoe het werkt in een schrijfproces, hoe je er anders mee om kunt gaan en wat een zeer gedurfde kwetsbare opstelling, schijnbaar zonder schaamte, heeft opgeleverd voor schrijvers als Karl Ove Knausgård, Lena Dunham en Esther Gerritsen.

Deze scriptie is bekroond met De Pluijm 2015, klik hier voor het juryrapport en hier voor een interview met mij over De Pluijm.

juni 2015

 

Voorkant 800

Illustratie: Twan Zijlstra